VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
BORÅS
SV

District Zero

Mohammed Kossir driver District Zero: Escape Room vid sidan av sitt arbete på Drivhuset: ”Vi vill revolutionera upplevelsebranschen med spännande och innovativa koncept”

Mohammed Kossir arbetar på Drivhuset i Borås och under dagarna hjälper han entreprenörer som vill lyckas med att starta företag och när arbetsdagen är slut beger han sig till District Zero och driver sitt eget bolag tillsammans med kompanjonen Anes Mirojevic. Tidigare har Mohammed drivit flertalet bolag och har själv fått hjälp av Drivhuset genom åren. Men när idén om District Zero föddes gick det fort. Inom loppet av ett år har Mohammed och Anes lanserat Borås första Escape Room och nu har även konceptet lanserats i Göteborg och framtidsvisionerna är stora!

Berätta om er och företaget! 

– Mitt namn är Mohammed Kossir och jag startade District Zero: Escape Room tillsammans med min vän tillika kompanjon Anes Mirojevic. Escape Room är en verklighetsbaserad upplevelse där vänner, familjer eller kollegor kan komma till oss och bli inlåsta i olika banor. Varje bana har ett tema och en miljö som är designad för att spelarna verkligen ska uppleva spelet som bäst. Under spelets gång kommer man då att få träffa på olika utmaningar som man i grupp måste lösa för att ta sig ut då från denna bana. Det är lite som fångarna på fortet fast mindre fysiskt och mer intellektuellt krävande, berättar Mohammed.

Hur föddes idén om företaget? 

-Idén kom jag på i mitt tidigare arbete där vi skulle fira några kollegor. Trots flera brainstormningmöten hade vi väldigt svårt att bestämma oss för en aktivitet som är rolig och som passar alla. Jag var då bekant med fenomenet Escape Room och diskuterade det med min kompanjon. Vi undersökte idén tillsammans och insåg då att detta var något som vi själva tyckte var väldigt spännande, något som skulle vara roligt att arbeta med och där vi såg möjligheten för det att lyckas. Resten var inget problem, säger Mohammed.

I vilken tidsperiod i ditt liv blev du intresserad av att starta företag?

-Jag har varit intresserad av företag sedan gymnasietiden. Jag har innan detta företag startat och drivit några bolag. De gav mig de rätta förutsättningarna att lyckas med District Zero.

”Med de verktygen och den hjälpen jag fick från Drivhuset kunde jag några månader efter registrera en enskild firma, för första gången i mitt liv!”

Träffade du Drivhuset i vägledning eller en utbildning (eller på ett annat sätt)?

-Jag träffade Drivhuset redan 2012 i samband med en affärsidé jag hade då. Jag visste inget om Drivhuset mer än att de hjälpte en att starta företag. Jag fick mycket värdefull feedback från dem och det hjälpte mig med mitt företag då. Sedan hade jag och min kompanjon självklart även kontakt med Drivhuset när vi skulle starta District Zero, berättar Mohammed.

”För att lyckas med att kombinera ett heltidsarbete med att driva ett företag så har vi anlitat personer som hjälper oss att sköta olika delar av företaget.”

Hur har Drivhuset hjälpt dig i ditt entreprenörskap? 

-Drivhuset har hjälpt mig jättemycket när jag ville starta företag första gången. Jag studerade då samtidigt som jag fick en affärsidé jag ville testa. När jag kontaktade Drivhuset så fick jag träffa en affärsutvecklare som ställde frågor om min idé och som sedan gav mig verktyg till hur jag kunde testa marknaden och idén på bästa sätt, utan att riskera att förlora tid och pengar på det. Med de verktygen och den hjälpen jag fick från Drivhuset kunde jag några månader efter registrera en enskild firma, för första gången i mitt liv! 

Hur arbetar du med företaget idag?

-Företaget driver jag vid sidan om mitt arbete på Drivhuset. För att lyckas med att kombinera ett heltidsarbete med att driva ett företag så har vi anlitat personer som hjälper oss att sköta olika delar av företaget. Mpire hjälper oss till exempel med marknadsföring och hemsidan. Bokföringen sköter ett annat företag. Sedan har vi även anställda som hjälper oss med att ta hand om våra kunder och erbjuda dem den bästa upplevelsen. För min del är den största delen av att driva företaget att samordna de olika delarna och samtidigt se till att utveckla konceptet vidare, säger Mohammed.

 ”För mig passar det jättebra att kombinera en anställning med att utveckla mitt företag vid sidan om” 

Hur ser en arbetsdag ut för dig?

-Ingen arbetsdag är den andra lik. Det roliga är att jag arbetar med entreprenörskap under hela dagen oavsett om det är på Drivhuset eller det egna företaget. En vanlig arbetsdag kan man dock säga består av att jag är på Drivhuset och träffar andra entreprenörer som vill starta och lyckas med sina företag. När kl 16:00 slår, då beger jag mig till District Zero för att ta hand om gäster som har precis avslutat sin arbetsdag och vill hitta på något kul!

Hur är det att driva företag vid sidan om att arbeta på Drivhuset som affärsutvecklare?

-Ingen entreprenör är den andra lik. För mig passar det jättebra att kombinera en anställning med att utveckla mitt företag vid sidan om. Jag har förmånen att arbeta på Drivhuset då synergieffekterna är så stora av att bilda ett företag samtidigt som man jobbar på en arbetsplats som präglas så mycket av entreprenörskap som Drivhuset gör.

Man kan säga att jag lär mig jättemycket på Drivhuset som gör att jag kan tillämpa på District Zero. Samtidigt så lär jag mig jättemycket av mitt företag som jag kan sedan dela med mig av den erfarenheten till nyblivna entreprenörer, berättar Mohammed.

Vad är dina och företagets framtidsvisioner och mål? 

-Vi har inom loppet av ett år etablerat ett Escape Room i Borås och även lanserat vårt koncept i Göteborg. Om vi pratar framtidsvisioner så är det väl att revolutionera upplevelsebranschen med spännande och innovativa koncept. Men jag skulle väl kunna säga att inom det korta loppet så handlar det om att lansera vårt koncept i fler städer.  

”Våga be om råd!”

Vad är det bästa med att driva företag?

Det var väldigt många som inte trodde på idén och som tyckte att det var lite för galet att ha något sånt i Borås. Vi stötte på väldigt många hinder och utmaningar under vår korta resa men man blir alltid glad av att vända en utmaning till ens fördel. Dock skulle jag säga att den bästa känslan är att se att företaget växer och att väldigt många kommer till oss och ha jätte kul. Att vi kan lyckas skapa glädje för alla är något ovärderligt.   


Vad är dina tips till någon som är sugen på att starta eget men som inte vågar ta steget? Hur gjorde du för att våga? 

Det var faktiskt att bara starta. Jag har varit i det läget att man funderar väldigt mycket och jämför och ger man det tid så finns risken att man till slut blir för rädd och därmed inte startar. Känns det bra i magen, tror man starkt på något så är det faktiskt så enkelt som att registrera företaget. Resten löses under resans gång! 

Ett annat tips är att det finns många organisationer som stöttar entreprenörer. Kommer man till Drivhuset så kommer man få värdefulla kontakter som kan hjälpa en vidare med företaget. Så våga be om råd!

Besök District Zero

Relaterade historier

Se alla historier

Leva Surdegsbageri

Foto: Nastasja Thor I juli öppnade Leva Surdegsbageri - Ett ekologiskt bageri...

Läs mer

SHESIZE

Emmeli Marmander driver bolaget SHESIZE: ”Vi kvinnor ska inte behöva anpassa våra...

Läs mer

Rickardsson & Fihn

Amanda Fihn och Elin Rickardsson lanserar ett klädvarumärke anpassade för personer som...

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!