VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
BORÅS
SV

Leva Surdegsbageri

Foto: Nastasja Thor

I juli öppnade Leva Surdegsbageri – Ett ekologiskt bageri med hemleverans av bröd, bullar och bakverk i Borås! 

Idén kom när Kajsa Zander Persson utbildade sig till bagare 2017. En längtan om att öppna ett eget bageri uppstod och flera personer i Kajsas och makens Karl-Axels närhet började uttrycka ett sug efter hemlevererat bröd. Kajsa började baka på beställning till grannar och Karl-Axel cyklade ut med påsarna till dem. Det växte sig större och större och Kajsa tog kontakt med Drivhuset för att få hjälp. Vid sidan av arbete som bagare på Balthazar i Borås och som frilansare inom webbutveckling och IT startar nu Kajsa och Karl-Axel Zander Persson Leva Surdegsbageri. Ett ekologiskt bageri med hemleverans av bröd, bullar och bakverk. 

Berätta om er! Vad gör ni och vilka är ni som driver bolaget? 
– 
Kajsa och Karl-Axel heter vi, gifta med varandra och tjugo-någonting båda två. Vi har startat Leva Surdegsbageri, ett ekologiskt bageri med hemleverans i Borås. 

Foto: Nastasja Thor

Hur kom ni på idén?
– Det var nog en kombination av orsaker. Det fanns en grundläggande längtan hos mig att öppna bageri som spirat sedan jag började utbilda mig till bagare 2017. Vi hade personer i vår närhet som uttryckte ett sug efter hemlevererat bröd vilket fick oss att börja klura. Sedan började jag baka på beställning till grannar och bekanta nära där vi bor och Karl-Axel cyklade ut med påsarna till dem, och det växte sig större allt eftersom tiden gick. När covid-19 kom och svepte oss av fötterna i våras så gick efterfrågan på mitt bröd upp otroligt och det började bli svårt att baka i de mängderna hemma. Naturligt blev då att undersöka möjligheten att göra bageri-grejen på riktigt, berättar Kajsa. 

I vilken tidsperiod i era liv blev ni intresserade av att starta företag?
– Vi startade vårt bolag 2016, innan bageriet ens fanns med i tanken. Vi behövde då F-skattsedel för att kunna ta frilansuppdrag som webbutvecklare, den bransch där vi båda jobbat i princip sedan vi startade våra yrkesliv, säger Karl-Axel. 

”Hjälpen från Drivhuset har varit ovärderlig. På riktigt. Kunskap, stöttning och pepp”

Träffade ni Drivhuset i vägledning eller utbildning?
– Jag sökte mig till Drivhuset för vägledning tidigt i processen med Leva, jag hade en idé och en påbörjad affärsplan och ville ha hjälp att strukturera mitt arbete med projektet, säger Kajsa. 

Hur har Drivhuset hjälpt er i er resa?
– Hjälpen från Drivhuset har varit ovärderlig. På riktigt. Kunskap, stöttning och pepp. Att få säga sina idéer högt och bolla dem har gjort företagandet verkligt, också i den fas när verksamheten ännu bara existerar i ens huvud. Att alla delar räknas och är beroende av varandra har blivit tydligt i samarbetet med Drivhuset, allt från mjuka värden som målgruppens önskningar och behov till strategi, budget och affärsplan. Allt spelar roll och där har Drivhuset klivit in och gjort det överskådligt och greppbart, något som annars kunnat kännas övermäktigt att ta sig an ensam, berättar Kajsa. 

”Jag vill inte öppna en verksamhet i mängden som inte bidrar till en samhällelig utveckling.”

Foto: Nastasja Thor

Vad särskiljer er från andra bagerier?
– Vi har en stark drivkraft när det kommer till att göra de där “bra” valen. Dels i det självklara för mig i rollen som bagare som väljer med magkänsla; ekologiska råvaror men ibland hellre lokalproducerat konventionellt odlat än importerat eko från Sydeuropa. Hur väljer vi leverantör? Kan vi tänka två varv till kring inköp av våra jäskorgar, vem har producerat dem? Hur kan vi bidra till en levande och inkluderande stad? Jag vill inte öppna en verksamhet i mängden som inte bidrar till en samhällelig utveckling. Vi ska inte dränera resurser, vi vill skapa en grogrund för dem. Sen bakar vi otroligt gott bröd! Bullar, kakor! Cyklar och hänger det på din dörr! Säger Kajsa. 

Våra leveransrundor kommer ligga på fasta tillfällen i veckan, till exempel lördagsmorgnar kl.08 och måndag eftermiddag kl.17, då cyklar vi runt till alla som beställt till den dagen. Med detta koncept minskar vi våra kostnader för produktion och leverans eftersom vi kan förhålla oss och planera efter specifika tider och därmed behålla ett bra pris ut till våra kunder. Vi kommer att vara flexibla i början och testa oss fram med dagar och tider för leverans baserat på respons och önskemål vi får från kunderna, det viktigaste är att det passar dem, berättar Karl-Axel. 

”Vi vill öppna för försäljning över disk, utöka sortimentet och komma igång med lokala engagemang. Kanske göra debut i REKO-ring Borås också!”

Foto: Nastasja Thor

Hur arbetar ni med företaget idag?
– Vi arbetar båda deltid på andra jobb, jag själv frilans inom webbutveckling och IT och Kajsa är i bageriet på Balthazar i stan. Resten av arbetstiden lägger vi på Leva. Det var mycket sitta vid datorn under uppstartsfasen, och då såg man verkligen fram emot det praktiska arbetet i den nyöppnade verksamheten! Nu uppskattar vi verkligen att få vara i det arbetet med fullt fokus, säger Karl-Axel. 

Hur ser era planer ut den närmsta tiden?
– Nu njuter vi av att få leverera till kunder, få respons och kunna berätta om råvaror och producenter, prata om vilken macka som är godast och hur vädret ska bli i helgen. Sen vill vi lära oss mer! Varje dag i den här processen har varit en resa och jag hoppas det fortsätter så. Vi vill öppna för försäljning över disk, utöka sortimentet och komma igång med lokala engagemang. Kanske göra debut i REKO-ring Borås också! Berättar Kajsa. 

”Det finns något väldigt tillfredsställande i att skapa något eget, att få omsätta idéer och testa sig fram på egen hand tycker jag.”

Vad är era och företagets framtidsvisioner och mål?
– Jag har en målbild där Leva är lite som en trygg kuliss i den förbipasserandes liv. Vi finns där och gör gott, och är det självklara valet när bröd ska köpas. Vi vill göra bra bröd tillgängligt för fler och vara en verksamhet som Boråsarna förknippar med värme och bra magkänsla, säger Kajsa. 

Vad får er att vilja driva företag?
– Jag tror vi båda är personer som gillar att stå kvar när det blåser, och sedan vara i framåtrörelse så fort chans ges. Det finns något väldigt tillfredsställande i att skapa något eget, att få omsätta idéer och testa sig fram på egen hand tycker jag. Samtidigt, och det tror jag är viktigt att säga, är ingen av oss tokig i att jobba. Det finns alltid en högre prio och det är grundläggande behov, familj och relationer. Vi kommer inte driva företag till vilket pris som helst, en bra business i min värld är en som fungerar som en möjlighet att vara flexibel och kunna göra val som gör hela livet bättre. Det är min drivkraft och jag är otroligt tacksam att jag befinner mig i en position som gör det möjligt för mig att utforska detta, jag ser det inte som självklart utan ett privilegium, berättar Kajsa. 

”Det kommer gå upp och ner. En motgång betyder inte att det var en dålig idé att starta eget”

Vilka är era tips till de som är sugna på att starta eget men som inte vågar ta steget? Hur gjorde ni för att våga? 
– Fundera över varför du vill starta eget och skriv ner dina anledningar för att ha dem som pepp när det blir tungt. Sen bara kör. prova och se! Vissa saker är lätt, andra är svåra. Det bästa av allt är att du kan bli så himla bra på att be om hjälp. Andra människor vet så mycket, lyssna på dem och ta till dig det som är relevant för dig. Och kontakta Drivhuset, en otrolig resurs redan i idé-stadiet, säger Kajsa. 

-Vi vågade nog för att vi lyssnade inåt, på drivet och lusten att prova. Det är att vara snäll mot sig själv att prova att ta chansen, om man kan. Sen är det alltid skönt att hitta någon eller några att ha vid sin sida som hejar på en, det kan vara vem som helst, vän, partner, familjemedlem eller likasinnade i en grupp på Facebook. Det är en sån tillgång när det blåser motvind. Och sen! Lita på processen. Det kommer gå upp och ner. En motgång betyder inte att det var en dålig idé att starta eget, fortsätter Kajsa.

Foto: Nastasja Thor

Hur går det till om jag vill beställa hem helgfrukost från er?
– Kul att du frågar!! Du går in på levasurdegsbageri.se och trycker på “Beställ”, väljer det du vill ha ur sortimentet, datum för leverans och sedan checkar du ut med Swish. Easy peasy! Du kan också ringa, maila, DMa på instagram eller smsa, vi finns här, säger Kajsa. 

Besök levasurdegsbageri.se 
Följ @levasurdegsbageri på Instagram

Relaterade historier

Se alla historier

BLIX

Sofie Bruksås CEO för techbolaget BLIX: ”Målet är att bli en av...

Läs mer

Turn Consulting

Ida Johansson med Turn Consulting vann Drivhusets stipendie Årets Studentföretag 2020 –...

Läs mer

SHESIZE

Emmeli Marmander driver bolaget SHESIZE: ”Vi kvinnor ska inte behöva anpassa våra...

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!