VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
BORÅS
SV

MLLW Active

Jennifer Sumar driver bolaget MLLW Active ”Vi vill sälja globalt. I dagsläget har vi sålt vitt och brett i Europa men det vore väldigt roligt att kunna etablera sig i exempelvis USA”

Jennifer Sumar gjorde en utbytestermin i Paris när hon studerade på Textilhögskolan i Borås och flyttade sedan tillbaka efter examen. Studentlivet i Paris präglades mycket av plugg, springa ärenden på stan, gym och resor och Jennifer lade märke till att modet i Paris skiljde sig från Sverige. I Paris var det inte lika accepterat att gå med träningskläder till vardags som i Sverige. Jennifer kom på en idé och kontaktade Drivhuset. Idag driver Jennifer bolaget MLLW Active, ett modevarumärke med plagg i sportiga material men med en design som gör att kunden kan använda kläderna till vardags. Idag säljer företaget inom Europa, men målet är att sälja globalt och etablera varumärket i USA! 

Berätta om dig och ditt företag! 

-Jennifer Sumar heter jag och driver företaget MLLW Active ihop med min bror och pappa. Vi blandar fransk elegans med svensk minimalism för att ta fram produkter som är en mix mellan sport- och vardagskläder. I grunden är det plagg i sportiga material men med en design som gör att man kan använda dem till mer än bara träning, berättar Jennifer. 

Hur kom du på idén till ditt företag?

-Under tiden jag bodde i Paris jobbade och pluggade jag mestadels hemifrån. Jag rörde mig i huvudsak mellan hemmet, gymmet och gjorde vardagliga ärenden som att handla och gå till posten på vägen till och från gymmet. Jag reste även mycket under den här tiden och tyckte att det var svårt att hitta snygga kläder som passade till allt detta. Träningskläder är inte alls lika accepterat att använda i Paris så som det är här i Sverige. Jag gillade inte att resa i mina vanliga träningskläder då de kändes för sportiga, även om det hade varit väldigt bekvämt. Därför kände jag att det behövdes ett klädmärke som är mitt emellan och inte är allt för sportigt men som ändå funkar på gymmet och att göra vardagsaktiviteter och att resa i. 

I vilken tidsperiod i ditt liv blev du intresserad av att starta företag? 

-Svårt att säga! När jag tänker efter är det nog något som varit med mig länge. Jag minns att jag älskade att leka affär när jag var liten och gillade idén med att ta något enkelt och sedan göra det till mer än vad det var från början. Jag sydde egna kläder och ändrade på kläder och väskor som jag hittade hemma när jag var liten. I gymnasiet hade jag och en klasskompis ett UF-företag där vi sålde strumpor med peppande ord och budskap, de hade vi designat helt själva. Det tyckte jag var väldigt roligt. Sedan fortsatte jag att studera Textil produktutveckling och entreprenörskap på Textilhögskolan i Borås. Efter det började jag jobba som konsult med marknadsföring och varumärkesbyggande och när jag startade en enskild firma kändes det inte lika främmande att starta AB. Jag har alltid trivts med att ta eget ansvar så det har nog blivit ganska naturligt för mig att jobba såhär, berättar Jennifer. 

”Drivhuset har framför allt hjälpt till med att strukturera upp och stötta när man råkat på större eller mindre hinder på vägen”

Träffade du Drivhuset i vägledning eller en utbildning (eller annat sätt)? 

-Första gången jag träffade Drivhuset var när jag hade UF på gymnasiet. Sen när vi skulle starta MLLW var det en trygghet att få stöttning och råd av Drivhuset, speciellt i startfasen, säger Jennifer. 

Hur har Drivhuset hjälpt dig i ditt entreprenörskap? 

-Drivhuset har framför allt hjälpt till med att strukturera upp och stötta när man råkat på större eller mindre hinder på vägen. I början är det otroligt mycket nytt så att få hjälp från några som kan allt om att starta bolag har varit till stor hjälp. Det är många regler och annat som man måste förhålla sig till. Jag minns första gångerna jag skulle göra min bokföring och jag satt i Paris med Mohammed från Drivhuset i telefon. Jag hade gråten i halsen och trodde aldrig att jag skulle ta mig igenom det där men det gick och nu tycker jag nästan att bokföringen är roligt, haha! 

Hur arbetar du med företaget idag? 

-Idag har jag stöttning från min bror som gör den ekonomiska delen i företaget och min pappa som stöttar lite här och var men framförallt vad det gäller IT, logistik och fotografering. I dagsläget är det ett familjeföretag så alla i familjen är involverade mer eller mindre, berättar Jennifer. 

”Jag tycker att vi som företag har ett ansvar och behöver lyfta frågan om hållbara och etiskt korrekta produkter och sätta press på våra leverantörer”

Hur ser en arbetsdag ut för dig? 

-Det är väldigt olika, jag upplever också att mängden arbete går mycket i perioder, ibland är det lugnare medan jag vid andra perioder bara sover några timmar per natt. Jag försöker att fokusera på vissa delar av företagandet vissa dagar. Ena dagen fokuserar jag mer på kreativa saker, medan jag andra dagar jag väljer att sitta mer med exempelvis administrativa saker, säger Jennifer. 

Hur blev det Paris från början? 

-Jag gjorde min utbytestermin där när jag studerade på Textilhögskolan. Efter examen ville jag åka tillbaka, jag kände mig inte färdig med Paris så jag flyttade dit igen. När vi startade MLLW bodde jag och min vän som jag startade företaget ihop med i Paris. Vi har hämtat mycket inspiration från det franska modet, så det är på den vägen. 

”Med den goda kvaliteten bidrar vi till en minskad konsumtion. Dessutom är våra produkter producerade i fabriker där man arbetar under goda förhållanden”

Vad är dina och företagets framtidsvisioner och mål? 

-Vi vill sälja globalt. I dagsläget har vi sålt vitt och brett i Europa men det vore väldigt roligt att kunna etablera sig i exempelvis USA. Vi får mycket trafik därifrån men det är svårt när det är gäller tull och skatter och andra kostnader som tillkommer för kunden. Vi vill även jobba ännu mer hållbart. Jag tycker att vi som företag har ett ansvar och behöver lyfta frågan om hållbara och etiskt korrekta produkter och sätta press på våra leverantörer. 

Vad är det bästa med att driva företag? 

-Det bästa är att jag får göra något som jag verkligen tycker är roligt och brinner för. Jag älskar verkligen våra kläder och använder dem jämt. Det känns så himla roligt att få ge folk chansen att använda våra fantastiska produkter. Det låter kanske ytligt men det är inte bara för att de är sköna och snygga. Plaggen går att använda till mycket och i och med den goda kvaliteten bidrar vi till en minskad konsumtion. Dessutom är våra produkter producerade i fabriker där man arbetar under goda förhållanden, därför känns det så himla roligt att ge folk chansen att använda våra fantastiska produkter, berättar Jennifer. 

”Det är bättre att fråga än att inte fråga alls, för tänk vad mycket vi har att lära oss”

Vad är dina tips till någon som är sugen på att starta eget men som inte vågar ta steget?

Mitt tips är att bara börja. Det känns så himla stort i början och det är stort men det får man inte tänka på. 

Sen tänker jag att det är otroligt viktigt att göra något som man tror på och tycker om, jag har svårt att se att det skulle funka att starta något bara för sakens skull. Man måste verkligen gilla det man gör för annars har jag svårt att se att man mäktar med allt. Visst kan man vara envis som tusan och bestämma sig för att fortsätta, den inställningen måste vi alla ha. Men jag tror att det märks om man genuint gillar det man gör, passionen lyser igenom och det märks i slutändan. 

Sen är det också viktigt att man frågar om hjälp när det behövs. Det känns lätt som att man är till besvär eller så kanske man kan känna sig dum som inte klarar av något helt själv. Men det är bättre att fråga än att inte fråga alls, för tänk vad mycket vi har att lära oss. 

Besök MLLW Active

Relaterade historier

Se alla historier

Leva Surdegsbageri

Foto: Nastasja Thor I juli öppnade Leva Surdegsbageri - Ett ekologiskt bageri...

Läs mer

SHESIZE

Emmeli Marmander driver bolaget SHESIZE: ”Vi kvinnor ska inte behöva anpassa våra...

Läs mer

Rickardsson & Fihn

Amanda Fihn och Elin Rickardsson lanserar ett klädvarumärke anpassade för personer som...

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!