VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
BORÅS
SV

Tankens Kraft


Christine Thörnblom hjälper företag och privatpersoner att förebygga psykisk ohälsa: ”Psykisk ohälsa är ett stort begrepp och om jag kan underlätta vardagen för någon som kämpar så har jag gjort skillnad.”

Christine Thörnblom letade verktyg för att hantera egna upplevelser av stress, oro och sömnproblem. Idén om ett eget företag uppstod när Christine med sina nya kunskaper kunde bli ett stöd för andra i sin omgivning. Christine valde att påbörja en utbildning i KBT. Under utbildningen blev hon uppmärksammad i en lokal tidning och synligheten ledde till att kommuner och företag kontaktade henne för att få ta del av hennes tjänster. Christine valde att säga upp sig från sitt arbete för att pröva vingarna som entreprenör. När företaget snabbt rullade igång tog Christine kontakt med Drivhuset och valde att gå en kurs för att lära sig mer om företagande. Idag driver Christine Tankens Kraft och har tvingats att ställa om verksamheten under pandemin. 

Berätta om dig och ditt företag! Vem är du och vad gör du i ditt företag?

– Christine heter jag och driver Tankens Kraft. Ett av mina intressen är att resa och det startade redan när jag var barn och satt i baksätet på bilen när vi på semestrarna kuskade runt med husvagn genom Europa. När jag blev äldre valde jag att åka utomlands för att under flera år arbeta på lyxkryssare som seglade jorden runt. Under dessa resor mötte jag människor med fantastiska berättelser om livsöden och förhållningssätt som tagit dem långt. Att vi själva på olika sätt kan påverka och förändra våra liv är något jag alltid inspirerats av.

Tankens Kraft drivs av övertygelsen att psykisk hälsa skapar grunden för ett meningsfullt liv. Jag hjälper företag och privatpersoner att förebygga psykisk ohälsa både på jobbet och hemma. Något som bidrar till att minska antalet sjukskrivningar. Med hjälp av metoder som KBT (kognitiv beteendeterapi), ACT (Acceptance & Commitment Therapy), mindfulness, MI (Motiverande samtal) samt ett stort intresse för att lyssna på varje individ, erbjuder jag individuella coachande samtal, kurser med fysiska möten samt webbkurser med möjlighet att kombinera personlig coaching.

Ta till exempel stress som har en förmåga att nästla sig in i våra tankar och känslor utan att vi till en början märker det. Med symptom som ångest, koncentrationssvårigheter, hjärtklappning och sömnsvårigheter blir det till slut en ond cirkel som kan vara svår att ta sig ur på egen hand.

Med hjälp av rätt verktyg lär man sig att i tid uppmärksamma symptomen, tankar och tecken vilket ger möjlighet att förhindra och förändra situationen. Exempel på detta kan vara hur känslorna påverkar ditt val av mat, hur du tolkar en blick på morgonmötet som dömande eller en kommentar på sociala medier som en jämförelse.

”Jag förstod att behovet var stort och att det fanns utrymme på marknaden för mig och mitt företag”

Hur kom du på idén till ditt företag? Hur blev det just psykisk hälsa och KBT?

– Genom egna upplevelser här hemma i Sverige. Jag fick uppleva hur det känns att bli utfryst på en arbetsplats med snack bakom ryggen. Den stress och oro jag sjönk allt djupare ner i fick en vändning efter ett besök hos barnmorskan, när jag var gravid. Hon sa kort och gott att jag måste lämna mitt jobb för min egen hälsa men framför allt för mitt ofödda barns skull. Det blev en ögonöppnare och början på min resa att starta Tankens Kraft, även om jag inte riktigt visste det då. Initialt låg mitt fokus på att bara må bättre och att hitta verktyg som hjälpte mig hantera stressen, oron och sömnproblemen. Jag blev även ett stöd för vänner som själva kämpade och det ledde senare till att jag utbildade mig till terapeut inom KBT. Tillvägagångssättet inom KBT tilltalade mig då jag själv kunde påverka mitt mående. Det finns inte en lösning som gäller för alla utan målet är att hitta fungerande lösningar på individnivå. Vi är alla olika. 

Har du alltid varit intresserad av att driva eget eller hur kom du in på det spåret?

– Under min utbildning till terapeut gjorde en lokal tidning en intervju med mig. Den synligheten ledde till att kommuner och företag började kontakta mig för att anlita mig så jag förstod att behovet var stort och att det fanns utrymme på marknaden för mig och mitt företag. Jag bestämde mig för att ge det en chans, så jag sa upp mig från mitt jobb för att pröva vingarna och bli företagare. Något jag inte ångrat för en dag.

”Det krävs en hel del arbete innan man hittar sin målgrupp och med Drivhusets olika verktyg har jag nu fått en överblick över vem jag kan hjälpa och hur”

På vilket sätt har Drivhuset hjälpt dig i ditt företagande? Berätta om när du deltog i vår sommarkurs!

– Jag började i fel ände kan man säga. Jag hade inga tidigare kunskaper egentligen när jag startade mitt företag utan det rullade på av sig självt väldigt fort. Men när uppdragen började närma sig sitt slut insåg jag att jag behövde lära mig hur man underhåller och driver ett företag. 

Drivhusets sommarkurs gav mig mycket på flera plan. Jag känner mig tryggare i min roll som företagare. Tidigare när någon frågade mig vad jag arbetade med så for jag iväg i en lång berättelse som tog alldeles för lång tid. Idag kan jag med hjälp av enstaka frågor ge relevant information till personen som står framför mig utifrån dennes intresse och behov. 

Det krävs en hel del arbete innan man hittar sin målgrupp och med Drivhusets olika verktyg har jag nu fått en överblick över vem jag kan hjälpa och hur. Kursen berörde alla delar i ett företagande vilket är otroligt värdefullt. Vissa delar blev utmaningar för mig men som jag i efterhand känner har stärkt och utvecklat mig som person och som företagare. Det är en pågående process och saker förändras hela tiden i en verksamhet som är under utveckling. Då underlättar det att ha en bra grund att stå på. Den som funderar på att gå Drivhusets kurs ska vara motiverad och verkligen avsätta tid för att ta sig an arbetsuppgifterna då det är ett högt tempo men det innebär också att Drivhuset vill ge så mycket som möjligt under kursen. Jag rekommenderar verkligen att man tar till vara på det om man går kursen.


Hur ser en vanlig dag ut på Tankens Kraft?

– I dessa coronatider ser det väldigt annorlunda ut mot hur det såg ut innan. Dagen börjar med en härlig promenad med min hund och ständige följeslagare Tyzon. Nu är kossorna utsläppta i hagen och det skapar en direkt sommarkänsla när de lunkar efter och följer oss med nyfikna blickar. Därefter är det dags för frukost och sedan öppnar jag datorn för att svara på mejl. Under dagen coachar jag klienter över telefon och videosamtal. Däremellan sitter jag i möten, hanterar hemsidan, skriver blogg, försöker vara aktiv på sociala medier och sköter det administrativa som hör ett företag till. Eftersom jag arbetar hemifrån är det viktigt att inte glömma bort att ta raster i form av en bensträckare eller öva medveten närvaro så att man byter fokus för en stund. Som sagt, det är annorlunda i coronatider men det behöver för den skull inte bara vara fel. Jag ser fördelar med att arbeta hemifrån också. 

Så här ett år senare så kan jag bara konstatera att det har varit jättetufft men att jag också har lärt mig mycket under den här tiden.”

Hur har pandemin påverkat ditt företagande? Har du behövt förändra något?

– Ja, verkligen. För det första så exploderade konkurrensen. Plötsligt så skulle alla erbjuda coaching på ett eller annat sätt. Det blev en riktig käftsmäll för mig som liten företagare. Folk höll i sina pengar i oro för om pandemin skulle leda till permitteringar och större etablerade företag skapade möjligheter som jag inte kunde jämföra mig med. 

Jag fick med kort varsel överta min hemsida utan någon som helst erfarenhet. Det gav mig möjlighet att bygga något som jag tidigare fått höra inte varit möjligt. Så med siktet inställt på något nytt och fräscht skapade jag helt själv en ny hemsida och utökade utbudet med webbkurser (fler kurser är inplanerade) och en blogg. Om än med en sen start så kunde jag nu fortsätta min verksamhet online. Det har varit avgörande. 

När jag lyssnat på feedback från mina deltagare på webkurserna så är det just den personliga coachningen som är värdefull. Många webbkurser erbjuder idag endast facebookgrupper eller forum där frågor kan ställas. Inte sällan är det andra deltagare som då svarar på dessa frågor istället för kursledaren. Det har jag förstått försämrar upplevelsen och därför erbjuder jag personlig coaching.

Så här ett år senare så kan jag bara konstatera att det har varit jättetufft men att jag också har lärt mig mycket under den här tiden. Min förhoppning är att det succesivt kommer lätta upp och att verksamheten ska få möjlighet att återhämta sig.  

Prova! Om det nu inte blir som du hade tänkt dig så har du i alla fall testat.”

Vad är planerna för företaget inom de närmaste åren?

– Jag vill fortsätta att utvecklas, utöka med samarbeten och gärna hoppa på nya utmaningar. Du som läser det här, tveka inte att höra av dig om du eller ditt företag behöver verktyg för att uppnå psykisk hälsa eller om du funderar på ett samarbete. Fler webbkurser är inplanerade. Jag älskar ju det jag gör och vill fortsätta med det. Psykisk ohälsa är ett stort begrepp och om jag kan underlätta vardagen för någon som kämpar så har jag gjort skillnad. Det är stort och viktigt.

Vad är det bästa med att driva ditt företag tycker du?

– Att få vara en del av förändringsresan. Jag blir varm i hjärtat när någon uttrycker sin tacksamhet för att vårt arbete når resultat. Inte sällan har de som kommer till mig redan provat andra alternativ både inom den vanliga och alternativa vården. Detta innebär att förväntningarna och motivationen kan vara låg när vi startar vårt samarbete. Att sedan se hur klienten lyckas och blomstrar i sitt mående är en fantastisk glädje för oss båda. 

Företagandet i sig skapar hela tiden nya möjligheter. Jag älskar att få göra som jag vill och prova mina idéer utan att hindras av andra. Friheten att själv styra över sin arbetstid och sina arbetsuppgifter.

Har du några tips till andra som funderar på att starta ett eget företag men som kanske inte vågar?

1. Ta reda på var/hur du kan få hjälp med olika funderingar. Drivhuset erbjuder allt från individuell coaching till tips på verksamheter och kurser. 

2. Gå din egen väg, gör det till din grej och tro på det… även om inte andra gör det. 

3. Prova! Om det nu inte blir som du hade tänkt dig så har du i alla fall testat. Och det är bättre än att undra resten av livet hur det kunde ha blivit.

4. Ställ dig frågan: Vilket råd hade du gett till en vän som funderar på att starta eget? 

Besök Tankens Krafts hemsida

Relaterade historier

Se alla historier

Niik Design

Anahita Shams driver klädvarumärket Niik Design som lanserades i oktober 2021: ”Jag...

Läs mer

Gigantic Duck

Alexander och Jimmy bakom Spelbolaget Gigantic Duck har i år tagit in 10MSEK...

Läs mer

Kärlunds hästhälsa

Fanny Andersson driver Kärlunds Hästhälsa: ”Jag är lyckligt lottad att få hålla...

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!