VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
BORÅS
SV

Turn Consulting

Ida Johansson med Turn Consulting vann Drivhusets stipendie Årets Studentföretag 2020 – ”Vi vill sätta nya standarder inom rekrytering och göra automatisering till en självklar del i rekryteringsprocesser”

Idén till Turn Consulting uppstod när Ida Johansson vid sidan av gymnasiestudier började arbeta inom eventbranschen och såg att det fanns en svårighet för företag att hitta rätt kompetens och för unga att hitta extraarbete. Ida ville förändra och effektivera rekryteringsbranschen i grunden, men då behövdes ett helt nytt system. Ida lärde sig programmering och startade idén som ett UF-företag och tog hem många priser för en betaversion av en nytänkande standardiserad jobbplattform. I augusti 2020 lanserade Ida Turn Consulting som ett aktiebolag, ett rekryteringsföretag inom förmedling av extraarbete. Vid sidan av studier på olika universitet driver Ida idag företagets verksamhet i Borås och i Varberg. Nyligen anställde hon sin första medarbetare och planerar att fortsätta gasa och utöka teamet under nästa år. Det långsiktiga målet med Turn är att bli den självklara plattformen för arbeten i Sverige – och kanske även i fler länder på sikt. Ida blev även vinnare av Drivhusets stipendie Årets Studentföretag 2020! 

Berätta om Turn Consulting! Vad gör ni och vilka är ni som driver bolaget? 

Turn Consulting är ett rekryteringsföretag som är specialiserade inom förmedling av extraarbetare. Genom vår automatiserade urvalsprocess ger vi alla samma möjlighet att komma in i arbetslivet samtidigt som vi effektiviserar rekryteringsflödet för arbetsgivare. 

Turns plattform lanserades i augusti 2020 och har i denna stund (november 2020) 2500 registrerade studenter. Jag är ensam grundare till bolaget och tillsatte under oktober månad min första medarbetare, Lovisa som arbetar som affärsutvecklare. Vi har kontor i Varberg och bedriver verksamhet i Borås och Varberg. 

En vanlig arbetsdag för oss i coronatider innefattar kundmöten, studentintervjuer och nätverkande – då främst på LinkedIn. För att inte bli galen mellan alla zoommöten gillar vi att brainstorma nästkommande marknadsföringskampanjer. 

”Jag kände att det borde finnas ett enklare sätt för unga att hitta ett arbete – och på den vägen bar det av”

Hur kom du på idén till Turn Consulting? 

Affärsidén bakom Turn har funnits med mig länge och började gro när jag i tidig ålder började arbeta inom eventbranschen där jag återkommande såg hur svårt det var för företag att hitta rätt kompetens, samtidigt som många unga sökte jobb utan att nå fram. Jag kände att det borde finnas ett enklare sätt för unga att hitta ett arbete – och på den vägen bar det av. 

För att förändra och effektivera branschen i grunden behövdes ett system så under andra året på gymnasiet (2018) lärde jag mig programmering. Detta var i samband med UF-året där jag och tre drivna klasskamrater skapade en betaversion av en standardiserad jobbplattform. Under UF-året tog vi hem 6 priser på den regionala mässan och tävlade vidare på SM där vi hamnade på en femteplats i Årets UF-företag. 

Har du alltid varit intresserad av entreprenörskap eller hur kom du in på det spåret?

Jag tror att jag alltid har haft entreprenörskapsgenerna i mig – jag har dock inte reflekterat så mycket över det. I yngre ålder tog entreprenörskapet uttryck i form av att jag alltid ville prestera det lilla extra i skoluppgifter och var en högt engagerad jultidningssäljare. 

Som tolvåring ville jag in i arbetslivet och började som volontär på ett eventföretag i Varberg. Jag började de första åren med inte så glamorösa arbetsuppgifter innefattande städande av eventtoaletter och som eventvärd. År efter år klättrade jag på karriärstegen i företaget till att som 15 åring vara projektledare över en del av festivalen. Att arbeta i eventbranschen var en stor lärdom som jag än idag har stor nytta av – framförallt ihålligheten och medvetenheten om att den enda vägen till karriärmässig och personlig utveckling är hårt arbete. 

”Det känns skönt att som nyföretagare ha ett bollplank att vända sig till” 

Vad har du för mål med ditt företag och som entreprenör? 

Det långsiktiga målet med Turn är att bli den självklara plattformen för arbeten i Sverige – kanske även utanför landets gränser. Vi vill sätta nya standarder inom rekrytering och göra automatisering till en självklar del i rekryteringsprocesser. 

Mitt mål som entreprenör är att varje dag vakna upp och längta efter att gå till jobbet. Jag älskar att bygga saker och att få vara med i uppbyggnaden av ett bolag är bland det häftigaste man kan göra – i mitt tycke åtminstone.

Hur har Drivhuset varit en del av ditt företagande? 

I början av mitt bolagsstartande vände jag mig en gång till Drivhuset för att bolla frågeställningar kring juridik och praktiska åtaganden. Jag fick även möjlighet att delta på ett tillfälle under Startup Program. Personalen på Drivhuset har sedan dess dykt upp i flera företagssammanhang och det känns skönt att som nyföretagare ha ett bollplank att vända sig till om man känner att man behöver det. 

Hur ser planerna ut för Turn Consulting inom det närmsta året? 

2020 har varit ett speciellt år för alla verksamheter och att starta upp ett nytt bolag under en pandemi har både varit skrämmande och helt fantastiskt. Aldrig någonsin har Turns tjänster varit mer välbehövligt än precis just nu när många studerande har förlorat sina anställningar. 

Planen för det kommande året är att fortsätta gasa och utöka teamet med fler medarbetare. Fokus kommer att ligga på att bearbeta kundrelationer med siktet på att vara en långsiktig rekryteringspartner. 

”När du har hittat det du brinner för blir det enkelt att motivera sig själv att arbeta hårt”

Vad får dig att vilja driva företag istället för att vara anställd? Gör du något vid sidan av ditt företagande, studerar eller arbetar extra? 

Att driva företag är en del av ens livsstil. Jag tycker att det är så otroligt kul att arbeta med Turn då jag verkligen brinner för affärsidén och ser vilken stor skillnad vi bidrar med – vilket gör att det känns som att företaget är en enda stor hobby. Vid sidan av företaget läser jag några enskilda kurser på olika universitet för att utöka min akademiska bakgrund inom juridik och ledarskap med fokus arbetsrätt. Det jag lär mig på högskolan kan jag direkt omsätta i företaget vilket är superbra, både för mina meriter och för företagets tillväxt. 

Har du några tips till andra som funderar på att starta företag men som kanske inte vågar?Jag tror att det är viktigt att man känner att livsstilen som entreprenör passar en och att man är villig att arbeta långa arbetsdagar innefattande sena nätter och tidiga mornar. När du har hittat det du brinner för blir det enkelt att motivera sig själv att arbeta hårt. Identifiera vad som är din grej och KÖR! 

Besök turnconsulting.se

Relaterade historier

Se alla historier

Tankens Kraft

Christine Thörnblom hjälper företag och privatpersoner att förebygga psykisk ohälsa: ”Psykisk ohälsa är...

Läs mer

Kärlunds hästhälsa

Fanny Andersson driver Kärlunds Hästhälsa: ”Jag är lyckligt lottad att få hålla...

Läs mer

BLIX

Sofie Bruksås CEO för techbolaget BLIX: ”Målet är att bli en av...

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!