VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
BORÅS
SV

Upzone


Tamara Christmann Olofsson har drivit Upzone i 10 år!

Tamara växte upp i Tyskland vid den franska gränsen tillsammans med sina två bröder och sin mamma. Med en mamma som var mycket äventyrlig så spenderade familjen mycket tid ute i naturen och på olika aktiviteter. Tamara studerade sedan media och kommunikation i Offenburg och träffade senare sin man och bestämde sig för att flytta till Sverige. Strax innan flytten besökte Tamara en höghöjdsbana i Tyskland och uppmuntrades av ägarna att starta en egen i Sverige. Någon månad efter flytten tog hon kontakt med Drivhuset. Året därpå startade Tamara sin första höghöjdspark Upzone i Borås. Idag driver hon flera parker runt om i Sverige och företaget breddar nu sin verksamhet inom upplevelsesektorn och har nyligen startat en Combat Archery Tag Arena och ett Mobile Escape Game.

Hur kom du på idén till att starta Upzone?
– Strax innan jag och min man flyttade till Sverige besökte vi en höghöjdsbana. De hade nyligen öppnat, bara två år tidigare. När vi var där pratade jag med ägarna och berättade att jag skulle flytta till Skandinavien. De berättade att de gärna hade velat öppna en höghöjdsbana i Skandinavien och uppmuntrade mig till att öppna en själv. Jag tyckte att det var helt crazy för jag var student och hade ingen erfarenhet i branschen. Jag hade 2000 kronor på kontot, kunde ingen svenska och jag kände bara min man i Sverige. Inte de bästa förutsättningarna för att starta eget företag.

Efter flytten ville Tamara överraska sin man med att ta med honom till en höghöjdsbana och upptäckte att det inte fanns några i södra Sverige. De enda banorna hon hittade fanns i Stockholm och Uppsala, och var främst inriktade mot företag och stora gruppaktiviteter.
– Det fanns ingen bana för födelsedagsaktiviteter med 1-2 personer. Då fick jag en tanke om att jag kanske skulle våga. Jag älskade höghöjdsbanor när jag var i Tyskland, jag tyckte själv att det var jätteskoj. Jag googlade och fick hjälp via Drivhuset, Connect Väst och Almi. Sedan vann jag även stipendiet hos Curamus, Venture Cup för bästa affärsid och Spira. Så jag gjorde en språngbräda och fick hjälp av Almi med finansieringsbiten, säger Tamara.

”Hos Drivhuset fick jag hjälp att bolla affärsidén och hjälp med prissättning.”

Hur har Drivhuset hjälpt dig i ditt entreprenörskap?
– Jättemycket! Förutom att jag blev stärkt i mina idéer och tankar, så har jag fått ett nätverk, ett kontaktnät. Hos Drivhuset fick jag hjälp att bolla affärsidén och hjälp med prissättning. Jag fick även möjligheten att ha ett kontor. Marknadsföringsmässigt så har Drivhuset även nämnt Upzone i väldigt många sammanhang, så att synas har Drivhuset också hjälpt mig fantastiskt mycket med, berättar Tamara.

Hur har idén utvecklats under resans gång, från att du fick idén till där du är idag?
– När jag startade hade jag inga tankar på franchise. Först tänkte jag bara att ha en park i Borås. Sedan har det utvecklats från att ha gått från en till flera parker, till att jag har även har öppnat franchiseparkerna. Sedan har vi produktutvecklat mer nu och även öppnat Combat Archery Tag Arena och ett Mobile Escape Game. Vi går väldigt mycket in i upplevelsesektorn och jobbar inte längre bara med höghöjdbanor. Vi breddar oss, säger Tamara.

Snart lanseras även Upzones senaste projekt i samarbete med två vassa entreprenörer – EscapeZone. Utöver det traditionella Escape Roomet tar de steget längre med en Battle Mode-arena där grupper kan sepla live mot varandra. För grupper och företag erbjuder Upzone även Mobile Escape Games som är en portabel variant av ett Escape Room och som kan anordnas på valfri plats.

Vad är din roll i företaget idag?
– Jag jobbar mycket med ekonomi i företaget idag, bokföring, att sätta mål och budget. Sedan jobbar jag som produktutvecklare. Hitta nya produkter, nya marknader, nya franchise och nya platser. Så jag jobbar inte med mina egna enheter, jag har en anställd som driftar mina parker. Jag jobbar fortfarande ganska mycket operativt för jag har väldigt mycket spetskompetens i allt och hjälper till på de olika avdelningarna, men mitt huvudfokus är på ekonomi och produktutveckling. Jag är visionären i företaget, som arbetar med hur vi ska växa, hur vi ska utvecklas, hur vi ska fortsätta. Sedan är jag den typiska problemlösaren i vårt företag. Blir det problem som ingen kan lösa så kommer de till mig och så hittar jag en lösning, säger Tamara.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för er?
– Det beror på vart man är. I parken, där tar man hand om kunderna och inspekterar banan, är ute med gästerna, instruerar dem och har uppsikt. Jobbar man som Park Manager, då har man även inspektion och för statistik om besökarna.. På Head Office handlar det om att ta emot kundsamtal och boka in gästerna och jobba med marknadsföring och sociala medier. Sedan har vi The Academy, det är där vi utbildar andra i branschen som har höghöjdsbana. Vi har ett samarbete med Realgymnaset, som utbildar sina elever hos oss. De har fått ett program som är inriktat på arbete med höghöjdsbana.Vi kommer att utbilda deras elever så att de kan bli anställningsbara inom höghöjdsbanabranschen. Jag själv arbetar med produktutveckling just nu, tar fram nya spel. Vi kommer även att ha företagsaktiviteter på marknaden där företag kan göra aktiviteter för att samarbeta och teambuilda, berättar Tamara.

”Försök hitta personer att jobba med som är bättre än dig själv. Det kan vara nyckeln till framgång!”

Vad är det bästa med att driva företag?
– Det bästa är att se hur företaget utvecklas, se hur det växer. Att ha nöjda gäster, nöjd personal tycker jag är kul, men framförallt utveckling. Att se hur man går från att jobba själv, till att ha 50 anställda och 4 parker, det är kul. Att man själv kan jobba visionärt och på att följa sin dröm. Jag älskar mitt jobb, jag tycker det är jätteskoj. Det är väldigt utvecklande för mig. Det händer mycket nytt hela tiden, säger Tamara.

Vad är dina tips till någon som är sugen på att starta eget men som inte vågar ta steget?
– Jag tycker det är viktigt att man söker hjälp. Det finns mycket hjälp att få och många organisationer som kan hjälpa till och även mycket finansieringsmöjligheter. Sedan tycker jag också det är viktigt att man vågar bolla sin affärsidé med andra. Många blir rädda och vågar inte prata om sin idé för att de är rädda att andra ska ta den. Se det istället som samarbetsmöjligheter, istället för att vara ensam så är man gemensamt stark. Jag har även kommit in i franchise business nu. Jag kom i kontakt med Greger i Åhus som var intresserad av att starta en egen höghöjdsbana. Istället för att vi båda öppnade i samma område och skulle blivit konkurrenter så körde han på mitt koncept. Det blev en vinning i det istället. Var också förberedd på att det kommer bli tufft i några år. Det kan vara bra att vara mentalt inställd på det. Man kommer göra många misstag och man måste våga göra misstag. Men framförallt ta hjälp och försök hitta personer att jobba med som är bättre än dig själv. Det kan vara nyckeln till framgång, säger Tamara.

Besök Upzones hemsida!

Relaterade historier

Se alla historier

Leva Surdegsbageri

Foto: Nastasja Thor I juli öppnade Leva Surdegsbageri - Ett ekologiskt bageri...

Läs mer

SHESIZE

Emmeli Marmander driver bolaget SHESIZE: ”Vi kvinnor ska inte behöva anpassa våra...

Läs mer

Rickardsson & Fihn

Amanda Fihn och Elin Rickardsson lanserar ett klädvarumärke anpassade för personer som...

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!