VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
BORÅS
SV

XV Atelier


Linnéa Magnusdotter driver företagen XV Atelier och Textilstudion: ”Nu håller vi på att spåna på hur vi kan hålla vår affärsplan och affärsidé med samma grunder i andra ställen av världen.”

Under sina studier inom Textil Design började Linnéa naturligt skapa tillsammans med sina vänner Evelina och Lovisa. De såg en lucka i branschen och valde att skapa en kollektion tillsammans på kvällstid. Kollektionen fick stor respons och efter studierna startade de företaget XV Atelier. Idag är de fyra kvinnor bakom XV Atelier och hjälper samtidigt andra i dotterbolaget Textilstudion.

Berätta om era företag!
– Vi startade XV Atelier för att vi ville förändra branschen. Både vad gäller hållbarhet och hur man ser på kläder. Det här med Unisex. Vi hade massa åsikter och vi kände att det kliade i oss nästan, säger Linnea.

Grunden i hela modevarumärket skulle bygga på tre delar, att allt skulle vara unisex, gjort i naturmaterial och all produktion skulle ske i Sverige. 
– Vi såg en lucka i branschen och fick en idé. Vi tyckte att vi borde vara längre fram än vad vi är idag, så vi kände att vi måste göra det här! Vi måste köra på vår grej och på vad vi tror på.

Ni driver även ett företag som heter Textilstudion, hur gick det till?
– När vi fick vår Ateljé så kände vi att vi har så mycket grejer vi kan göra här. Varför inte också hjälpa andra att vara hållbara också? Så då startade vi även Textilstudion, där vi idag även hjälper andra och producera för dem. Vi jobbar med allt från re:design och provkollektioner till rena produktioner eller designuppdrag, säger Linnéa.

Hur kom du idén till ditt företag? Vad har ni för bakgrunder ni som är i företaget?
– Vi var först tre personer, Evelina, Lovisa, och jag. Vi gick textil design på gymnasiet. Vi kände att vi började skapa saker naturligt med varandra. Vi hjälpte varandra med sömnaden, och Evelina fotade så himla bra, Lovisa hade bra perspektiv på hur man får ihop allting och jag har mina konstiga designidéer. Så vi tog alltid hjälp av varandra och var väldigt starka i det. Vi gjorde en liten kollektion på kvällstid. Liten och liten, det är svårt att hålla det litet, säger Linnéa och skrattar. 

”Vårt team är vår styrka. Vi gör allt tillsammans. Det är teamet som är XV”


Gjorde ni den när ni studerade?
-Ja, på kvällstid. Vi lämnade aldrig skolan.

När kollektionen var klar, fotade de kläderna och la upp det på sociala medier. Snabbt fick de väldigt bra respons och blev tilldelade en modevisning. Samtidigt började de sälja kollektionen i Fashion Gallery i Textile Fashion Center.
– Folk började höra av sig och vi hade inte ens satt något märke eller namn på på det som vi skapade i det stadiet. Vi ville bara göra vår grej, det vi var bra på. Sen blev det XV Atelier när vi slutade skolan, säger Linnéa.

Mötte ni några motgångar?
– 
Ja vi hade en stor nackdel. Att hålla i ordning på mailkorgen och att hålla deadlines hade vi svårt för. Någon ringde och vi gick i kors på varandra nästan. Vi hade liksom ingen struktur. Vi var bra på det vi var bra på. Det var där Felicia kom in i bilden. Hon är väldigt drivande och helt rätt person för oss, vår lilla familj. Det är det vi alltid är, en familj. Vårt team är vår styrka. Om vi skulle förändra någonting i affärsplanen eller göra något helt annat så gå vi alltid på vad är vi bäst på i teamet, vad ska vi göra tillsammans? Idag förenas vi inom textilen och viljan att skapa ett modeföretag som är transparent och fair mot vår planet. Men det är inte vad vi gör som definierar XV, utan vad vi är. Teamet är kärnan.

”Av Drivhuset fick vi med oss allt ifrån om hur man planerar och lägger upp allt i företaget. Vi fick gå in lite mer på djupet och också bli ifrågasatta på rätt sätt.”

I vilken tidsperiod i ditt liv blev du intresserad av att starta företag?
– Min pappa har varit egenföretagare så jag har nog alltid haft det i mig. Det är entreprenöriella, se möjligheterna och se de här luckorna. Jag spånar gärna vidare på idéer. Sen är det väl många tankar som aldrig blir gjorda. Men det roliga är att diskutera och träffa nya människor, säger Linnéa.

Hur kom ni i kontakt med oss på Drivhuset?
– Det var då vi sa att ”Nu startar vi det på riktigt!”. Felicia hade precis kommit in i bilden. Det var precis efter studenten som vi bestämde oss. Det var ganska naturligt för oss att gå till Drivhuset, sen att ni satt i samma hus, och Textile Fashion Center har ju alla delar på något sätt, säger hon.

”Nu har vi sugna på att investera mer i företaget, för nu har vi en så pass bra affärsplan”

Hur har Drivhuset hjälpt dig i ditt entreprenörskap?
– Vi gick kursen Drivhuset Sommarföretagare och vi vann pitchtävlingen. Vi fick med oss jättemycket, allt ifrån om hur man planerar och lägger upp allt i företaget. Vilken företagsform man ska välja, för och nackdelar. Vi fick gå in lite mer på djupet och också bli ifrågasatta på rätt sätt. Hur tänker ni här? Mer, hur, så att man tänker ut alla delar. Vi hade en ganska klar bild om hur vi vill ha det men det är så lätt att missa saker. Så det var att få med alla bitar i företaget. Även att veta sina svagheter och styrkor, vad man ska jobba vidare på. Veta vilka sina grundpartners är, det tänker man väldigt sällan på, om vi till exempel har tygleverantörer, och de försvinner, så kan det påverka så mycket i företaget. Man kan inte tänka att vi har vårat, utan man är så beroende av folk runt omkring sig. Det jobbar vi väldigt mycket på just nu. Om vi ska kunna erbjuda lokal produktion i Sverige så måste vi hjälpas åt. Så vi försöker verkligen stärka Borås och Göteborg och runt om, alla dem här runt omkring oss. Vi gör det här tillsammans, det är viktigt att inte se varandra som konkurrenter. Det är lite det nya sättet, att vara transparenta. Den nya generationens företag. Man måste vara transparent och man måste hjälpa varandra, säger Linnéa.

XV Atelier genomförde nyligen ett stort re:design projekt tillsammans med Cheap Monday och Re:textile och samverkade då med ett flertal andra företag.
– Re:textile projektledde det hela, vi i Textilstudion tillsammans med Idésömnad stod för produktionen, färgeriet Korallen omarbetat plagg via färgning och tvättning och Nordiska Etikettbolaget gjorde etiketter och tryck på plaggen. Det är viktigt för oss att samverka med andra företag och dra nytta av varandra, säger Felicia Lundberg. 

- Vi åker runt till sömnadsstudios, både i Borås och Göteborg och pratar om hur vi kan hjälpa varandra. För då kan vi ta in en stor kund och fördela ut uppdraget, då kan någon vara nischad på något och vi kan vara nischade på något annat. Så att vi också håller den höga standarden. Vi måste hålla samma kvalitét i sömnad som de stora fabrikerna har. Då måste vi nischa oss och hjälpa varandra. Det har vi fått väldigt mycket bra respons för. Inte av alla, en del ser ju oss som konkurrenter och det förstår man ju, men många har ändå sagt ”Ja vi gör det tillsammans!”, säger Linnéa. 

Vart är ni i företaget idag?
– 
Idag har vi en ateljé på Göta som vi snart skall bygga ut. Det är mycket som bubblar och vi har spännande projekt på gång inför 2019, men kan inte avslöja mer än så…

 Hur ser en vanlig arbetsdag ut för er?
– Det finns nog inga vanliga arbetsdagar, det är alltid nya projekt och nya personer man träffar och mycket möten. Det är väldigt varierat. Vissa dagar så sitter man vid datorn och kanske skissar eller svarar på mail eller ringer och tar telefonsamtal. Eller så producerar vi, sitter vid symaskinen. Men det roligaste tycker jag ju är när man får komma iväg och ha möten. Vi har varit i väg i Stockholm på ett inspirationsmöte med ett stort svenskt varumärke nyligen. Det är det absolut roligaste delen tycker jag. 

Vad är dina och företagets framtidsvisioner och mål?
– Vi vill kunna starta en liten kub. Vi har en tjänst och en produkt och vi vill kunna hålla det lokalt, men att också kunna flytta den kuben till andra ställen. Så att det ändå blir lokalt. Så det håller vi på att spåna på nu, hur vi kan hålla vår affärsplan och affärsidé med samma grunder i andra ställen i världen.

Vad är det bästa med att driva företag?
– Att man får göra på sitt sätt, kunna känna att man påverkar på riktigt. Vi alla fyra vet vad vi vill och vet vad vi är duktiga på. Att då sättas i ett jobb där man känner att jag kan göra mer än vad jag får. Då kan man istället starta sin egna lilla bubbla och visa det här är vi bra på, säger Linnéa.

Vad är dina tips till någon som är sugen på att starta eget men tycker att det känns jobbigt, svårt och inte vågar ta steget?
– I mitt fall har det varit viktigt att hitta andra som jag vill arbeta ihop med. Det är skönt att alltid ha i alla fall en person att luta sig mot, att bolla idéer med och att influeras utav. På egen hand har jag lätt för att drömma mig bort och vara naiv men tillsamman med andra är det lättare att sålla bland idéer och att fortsätta arbeta mot samma mål. Sedan om man är ett team på fyra eller två… Men jag tror att en lätt lätt kan bli lite dum i huvudet om man umgås för mycket med sig själv. Det är viktigt att ha en nära kontakt med omvärlden, säger Linnéa.
 

Kolla in XV Atelier och Textilstudion:
https://www.xv-atelier.com/
https://www.textilstudion.se/   

Relaterade historier

Se alla historier

Leva Surdegsbageri

Foto: Nastasja Thor I juli öppnade Leva Surdegsbageri - Ett ekologiskt bageri...

Läs mer

SHESIZE

Emmeli Marmander driver bolaget SHESIZE: ”Vi kvinnor ska inte behöva anpassa våra...

Läs mer

Rickardsson & Fihn

Amanda Fihn och Elin Rickardsson lanserar ett klädvarumärke anpassade för personer som...

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!